Orange Belgium zet zich elke dag in voor gendergelijkheid
3 mei 2024
Elke vierde donderdag van april vieren we de jaarlijkse ‘International Girls in ICT Day’. Het doel? Meisjes en vrouwen aanmoedigen om te kiezen voor een studie of carrière in de wetenschappen, techniek, technologie of wiskunde. Bij Orange Belgium zijn we ervan overtuigd dat diversiteit een sterke drijfveer is voor economische en sociale vooruitgang. Al jaren ontplooien we daarom interne en externe initiatieven om meer vrouwen in technische beroepen te krijgen. We werken bijvoorbeeld samen met WomInTech, een studenteninitiatief van de École polytechnique de Bruxelles. Homa Wasiq, vicevoorzitter van WomInTech, licht de activiteiten en ambities van de organisatie toe.
Wat doet WomInTech precies en wat zijn jouw taken als vicevoorzitter?
“WomInTech is een studenteninitiatief van de École polytechnique de Bruxelles dat genderdiversiteit promoot, vooral in tech en engineering. We organiseren sensibiliseringscampagnes en conferenties voor iedereen, ook voor mannen. Mijn rol is om de teams te managen en de organisatie en planning van technologische evenementen in goede banen te leiden. Ik zorg ervoor dat elk team zijn events goed organiseert en dat alles vlekkeloos verloopt. Daarnaast vertegenwoordig ik de vereniging extern, in samenwerking met de voorzitter.”
Wat zijn tot nu toe de grootste successen van jullie organisatie?
“ Een van onze grootste successen zijn de Speed Networking-evenementen, waarbij we tijdens de laatste editie maar liefst 100 deelnemers mochten verwelkomen. Die events zijn best wel populair. Dat er professionals van onder andere Orange aanwezig zijn, inspireert en moedigt vrouwen aan om een carrière in de ingenieurswereld te overwegen.
Door de jaren heen zien we een positieve trend: het aantal ingeschreven vrouwelijke studenten is gestegen in het eerste bachelorjaar aan de EPB. Ons doel is om ingenieursstudies toegankelijker te maken voor vrouwen en om gendergelijkheid te promoten in ICT en STEM in het algemeen.”
Hoe ziet de samenwerking met Orange er specifiek uit?
“We werken het hele jaar door nauw samen met Orange, dat veel van onze activiteiten steunt. Die activiteiten zijn bijvoorbeeld events voor leerlingen uit de lagere en middelbare school om hen aan te moedigen te kiezen voor ingenieursstudies.
We organiseren ook een wedstrijd voor leerlingen uit het middelbaar om wetenschappen populairder te maken. De eerste prijs, mede gesponsord door Orange, is het inschrijvingsgeld voor het eerste jaar aan de École polytechnique de Bruxelles.
Voor bachelor- of masterstudenten organiseren we andere events, bijvoorbeeld de Speed Networking-sessie op 25 april, waar enkele vrouwelijke professionals van Orange aanwezig waren en de studenten – mannen en vrouwen – met hen in gesprek konden gaan. Of one day internships, zoals die van vorig jaar bij Orange. 15 ingenieursstudentes kregen toen de kans om bij te leren van de medewerkers bij Orange en om de cybersecurityafdeling in Antwerpen te ontdekken. Zo kregen ze een duidelijk beeld van hoe een job als ingenieur bij Orange er precies uitziet.
Onze samenwerking is gebaseerd op gedeelde waarden en wederzijds vertrouwen. Ik vind het geweldig dat een groot bedrijf als Orange de meerwaarde van ons werk erkent en proactief wil samenwerken.”
Hoe is de samenwerking ontstaan?
"De samenwerking begon op een nogal ongebruikelijke manier: het initiatief kwam van Orange zelf. We kregen een e-mail waarin Orange grote interesse toonde in onze initiatieven en de vraag stelde om met ons samen te werken. Daarna hebben we een gesprek georganiseerd om de details te bespreken en we ontdekten dat we dezelfde verwachtingen en doelen hadden, vooral over de rol van vrouwen in technologie. Dus gingen we ervoor! De samenwerking verloopt heel vlot, daarom hebben we die ook voor volgend jaar verlengd."
Welk advies zou je geven aan meisjes en vrouwen die geïnteresseerd zijn in een carrière in tech, maar twijfelen om de stap te zetten?
"Ik zou zeggen: twijfel niet en begin er gewoon aan. De sector is inderdaad voornamelijk mannelijk en dat kan intimiderend zijn. In het begin vroeg ik me ook af of ik wel op de juiste plek zat. Maar hoe verder in mijn studies, hoe meer ik besefte dat dit vakgebied echt mijn ding is en heel wat kansen biedt. Gender mag geen barrière zijn. Het is belangrijk om het vooroordeel over ingenieurs te doorbreken. Als je continu uitdagingen wilt aangaan en maatschappelijke problemen wilt oplossen, dan moet je deze weg zeker inslaan. Laat je niet ontmoedigen door het feit dat het een overwegend mannelijke wereld is."
Ben jij klaar om de spannende uitdagingen van de technologische sector aan te gaan? Join our team! Ontdek onze vacatures op proudtobeorange.be en kom werken voor een bedrijf dat het verschil maakt. #proudtobeorange
Wil je meer weten over hoe wij de techexperts van morgen inspireren met verschillende initiatieven en partnerships? Ontdek de Tech Academy By Orange.
#ProudToBeOrange
andere verhalen
Orange is trots om prijzen te winnen!
Onze zoektocht naar nieuwe getalenteerde collega's wint prijzen. Ontdek in dit artikel welke awards we hebben gewonnen!
Orange is trotse partner van vrouwen in tech
Of zeggen we beter ‘WomInTech’? Dit studenteninitiatief stimuleert niet alleen genderdiversiteit in ingenieursstudies. Het zet ook het belang ervan in STEM-gebieden in de kijker. Bij Orange geven we dit doel graag een extra duwtje in de rug. Geen betere aanleiding daarvoor dan International Girls in ICT Day op 27 april.
Orange viert inclusie op International Girls in ICT Day
28 april stond dit jaar in het teken van International Girls in ICT Day. Een dag die ons nauw aan het hart ligt, omdat we ons blijven inzetten voor inclusie en diversiteit. Om onze teamleden te inspireren, nodigden we Michèle Mees van Inclusion Now uit om te spreken over hoe een inclusieve cultuur de vooruitzichten van een bedrijf kan veranderen. Benieuwd wat we geleerd hebben? Ontdek het in ons laatste artikel!